Gezond?

Hannah Vreugdenhil

“Maar ik eet toch heel gezond?”
Dat is de vraag die ik vaak krijg van mensen die graag willen afvallen en niet meer weten wat ze nu wel of niet zouden moeten eten. Wanneer ze me dan vertellen wat ze ontbijten, moet ik even slikken… Havermout, granola, gojibessen, zaden, noten, Griekse yoghurt, agavesiroop en ga zo maar door. Deze producten zitten allemaal hoog in voedingsstoffen, zeker waar! Maar daarnaast zitten zij ook nog eens hoog in calorieën. Een onschuldig en ‘gezond’ bakje van deze producten kunnen gauw oplopen tot 800 kcal (staat gelijk aan 500 ml chocolade ijs!).

Het lichaam denkt niet in namen van producten maar in nutriënten, zoals onder andere: koolhydraten, eiwitten, vetten, vezels en vitaminen. De vraag van je lichaam is dus niet of producten als ‘gezond’ worden gelabeld, maar of deze producten nuttig zijn voor je lichaam. Daarbovenop wil je natuurlijk je doelstellingen behalen (wat in dit voorbeeld afvallen is) en is het daarom van belang niet meer te eten dan de hoeveelheid die jouw lichaam nodig heeft. Want wanneer je alsnog teveel eet van ‘gezonde’ producten kom je hoe dan ook aan in kilo’s.

Dan kom ik op mijn volgende punt: Wat is nu precies ‘gezond’? Iedereen heeft een andere definitie van gezond en gezond eten. Belangrijk om te weten dat niets per definitie gezond is. Het gaat om een totaalplaatje: je kan een ‘gezond’ havermoutpapje eten met superfoods, maar wanneer je de rest van de dag hamburgers eet ben je niet ‘gezond’ bezig. Verlaag je porties met kleine stappen en dat zal al een hoop resultaten boeken! Nu is het natuurlijk wel zo dat het goed is om voor voedingsstoffen te kiezen die veel voedingsstoffen bevatten, maar producten op zichzelf zijn niet ‘gezond’. 

Conclusie
Het gaat er uiteindelijk om wat werkt voor jou! Creëer een voedingspatroon dat is afgestemd op jou als persoon, past bij jouw gewenste doelstellingen, maar niet te vergeten ook voor de lange termijn vol te houden is. Want uiteindelijk is consistentie de sleutel tot een succesvol en duurzaam resultaat! Laat je niet gek maken door hypes en marketingtrucjes, uiteindelijk gaat het erom dat je minder eet dan dat je verbrandt en dat je lichaam voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt!